Informasjon om Vestbysletta borettslag

Her kan du lese om borettslaget og dets historie

Vestbysletta borettslag ligger i bydel Grorud, i Oslo. Borettslaget består av 50 andelsleiligheter, fordelt på 25 tomannsboliger: 14 vertikaldelte og 11 horisontaldelte hus.

Borettslaget har kort vei til fotballbane, lekeplass, idrettshall, skøytebane, svømmehall, badevann, skiløyper, hesteridning, golfbane, tennisanlegg og treningssenter.

Nærmest turområde er Lillomarka, noe som gir gode rekreasjonsmuligheter både sommer og vinter. Det er også fine turveier langs Alnaelva med bl.a. belysning og hvileplasser.

Nærmeste holdeplass til kollektivtrafikk er Bekkenstenveien. Det er også kort vei til tog (Grorud stasjon).

SLIK BLE BORETTSLAGET TIL

De 25 husene i Vestbysletta borettslag ble oppført i 1948/49. Husene var innflyttingsklare mot slutten av 1948 og de første familiene flyttet inn i desember.

Opprinnelig skulle de bygges 26 hus på Vestbysletta, men i løpet av byggeperioden ble et helt hus stjålet. Det er ikke kjent hvor dette huset er oppført.

Husene ble bygget rett etter krigen. Det var material- og boligmangel i Norge i denne tiden. Det ble derfor satt ned et arbeidsutvalg i 1946 som skulle se på muligheten for å importere ferdighus fra Sverige.

Både Oslo og Aker kommune var representert i utvalget og det ble laget en plan som omfattet oppføringen av 500 tomannsboliger, hvorav halvparten ble importert fra Sverige. Samme type bebyggelse ble også oppført på Kalbakken og Flaen i samme periode. Derfra er det beskrevet at et arbeidslag kunne montere de prefabrikkerte husene på to-tre uker. Det er ikke urimelig å tenke samme raske fremgang på byggingen av Vestbysletta.

Husene ble bygget med hjelp fra Sverige kalles derfor Svenskehus.

Flyfoto: Borettslaget og områdene rundt fotografert i 1963.

 

Jubileum: i 2008 feiret borettslaget 60-årsjubileum med stor fest.

 

Barn på Vestbysletta i 1948. Stående bak: Leif Eriksen. Fra venstre: Dag Wollebæk, Bjørn Kristiansen, Harald Meek, Kjell Kristiansen, Birger Jakob Berg, Tor Eriksen, Kari Brenna ?. Foran sitter Marthe Wollebæk. Foto: Utlånt av Groruddalen historielag.

Potetløp: Fra vestre sees fru Berg, fru Kristiansen, fru Johnsen, fru Hageli, fru Krog.

Foto: Utlånt av Groruddalen historielag

Vestbysletta ca. 1950

Foto: Utlånt av Groruddalen historielag

Nedre Grorud med Felleskjøpets anlegg nærmest, Groruddalen skole til høyre, og "svenskehusene" på Vestbysletta. Grorud kirke kan skimtes øverst i venstre bildehjørne.Bildet er tatt i 1963. Foto: Utlånt av Groruddalen historielag

Har du innspill, bilder eller anekdoter til historien om borettslaget, send dem gjerne på post@vestbysletta.no.